Maak kennis met Rick Koopman, eigenaar van Isaro Solutions. Met zijn kritische blik helpt hij organisaties met het zetten van de stip op de horizon. Kort samengevat: Rick draagt creatieve oplossingen aan om informatie slim vast te leggen, te onderhouden en te gebruiken als management informatie. Fun fact: Rick was één van de eerste gebruikers van de U-Turn (en nog steeds fanatiek gebruiker). Inmiddels is hij al een tijd ambassadeur én koppelpartner van KWEEKERS. We spraken met hem over de ontwikkeling van de U-Turn in de afgelopen jaren en de bijdrage die hij hieraan heeft geleverd.
First things first: wie is Rick Koopman?
Rick Koopman is trotse eigenaar van Isaro Solutions. Met zijn gedreven en leergierige karakter zorgt hij als Informatie Consultant voor het juiste advies en helpt hij organisaties bij het bepalen van de stip op de horizon. Het is niet voor niets dat zijn motto luidt: “Hoe kunnen we het morgen nét een stukje beter doen dan gisteren?”
Het probleem achter het probleem
De vraag achter de vraag analyseren om het werkelijke struikelpunt te achterhalen: dat is de specialiteit van Rick. “Organisaties kloppen bij mij aan als ze tegen een probleem aanlopen met betrekking tot hun software. Ik start eerst met onderzoeken of het ‘ervaren’ probleem het daadwerkelijke probleem is én achterhaal welke acties ondernomen zijn om het probleem op te lossen. Mijn doel is om een complete analyse neer te zetten voor de hele organisatie. Door meerdere perspectieven op een rij te zetten (data, meningen, beleid & besluiten), breng je veel beter in kaart wat er achter het gesignaleerde probleem ligt. Op deze basis breng ik de perspectieven in verband en kunnen we verder bouwen aan mogelijke oplossingen. Ik kijk bijvoorbeeld naar uiterste mogelijkheden in het softwarepakket zelf of dat er een koppeling nodig is om de informatie te managen. Daarbij zoek ik naar creatieve oplossingen voor processen in de organisatie.”
Een concreet voorbeeld
Leuk, maar wat houdt dat in de praktijk precies in? Dat legt Rick uit aan de hand van 2 voorbeelden: “AFAS Profit biedt enorm veel oplossingen, maar als je afwijkt van de standaard heb je externe tooling nodig. Op die manier ben ik in aanraking gekomen met de U-Turn. Stel: het aanmaken en koppelen van lease auto’s en het berekenen van bijtellingen is een handmatig proces. Door het koppelen van de RDW database met Profit door middel van de U-Turn kun je dit proces via een workflow laten lopen. Zo wordt het handwerk geautomatiseerd met de juiste data direct vanuit RDW. Een ander voorbeeld: stel je hebt net een implementatie van AFAS Profit & InSite afgerond. Veel organisaties hebben daarna nog een lijst met optimalisatiepunten en/of -wensen. Ook ontstaat er vanuit allerlei hoeken binnen de organisatie feedback. Als je het verzamelen van deze wensen en feedback tijdens de implementatie niet goed geregeld hebt, verlies je veel tijd met het structureren van alle feedback en loop je lang achter de feiten aan. Ik zorg ervoor dat zo’n informatiestroom van feedback binnen de organisatie goed geregeld wordt.”
Proefkonijn en klankbord
Rick maakte kennis met de U-Turn toen deze nog maar net gelanceerd was. Zijn feedback was voor ons dan ook onwijs waardevol voor de doorontwikkeling van de U-Turn. Rick: “In het begin waren er nog flink wat dingen niet mogelijk met de U-Turn, maar inmiddels is het echt een geavanceerde tool om gemakkelijk te automatiseren.” Rick was vanaf het begin een fanatieke gebruiker en gaf graag feedback op het product om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling. “Het product is van een proefkonijn-achtige versie geëvolueerd naar een onmisbare tooling. Dan is de sky de limit: je kan namelijk echt onwijs veel met de U-Turn.”
Gemakkelijk koppelen, maar affiniteit wel belangrijk
Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen gebruik kan maken van de U-Turn, hebben we de inrichting dusdanig ingezet dat je in drie stappen aan de slag kan met de U-Turn. Het is niet voor niets dat we zeggen “Koppelen is kinderspel”. Rick: “Doordat alles voorgeprogrammeerd is kan in feite iedereen een koppeling leggen met de U-Turn. Je maakt allereerst een get-connector aan in AFAS én maakt een omgeving aan in de U-Turn. Vervolgens zorgt die get-connector dat er een dataset aangemaakt wordt die teruggestuurd wordt naar AFAS. Kind kan de was doen. Maar zodra je een uitzondering hebt, moet je wel wat meer gevorderd zijn om daarmee om te gaan. Koppel meerdere bronnen, vanuit AFAS, SFTP, Mailchimp, HTTP-bronnen, etc. Ga het automatiseren en houd tijd over voor andere leuke dingen! Mijn tip: veel draaiuren maken!”
Rick, dank je wel voor jouw enthousiasme en fanatieke inzet van de U-Turn. We hopen nog lang op deze manier samen door te gaan.